Bacillus cereus sukelta apsinuodijimas maistu: simptomai ir gydymas

Bacillus cereus sukelta apsinuodijimas maistu: simptomai ir gydymas

Bacillus cereus yra dažna, tačiau neretai neįvertinama bakterija, galinti sukelti apsinuodijimą maistu. Nors daugumai žmonių Bacillus cereus infekcija pasižymi nesunkiais ir trumpalaikiais simptomais, kai kuriems apsinuodijimo atvejams gali prireikti medicininės pagalbos. Šiame straipsnyje apžvelgsime Bacillus cereus sukeltą apsinuodijimą maistu, pagrindinius simptomus, gydymo galimybes, prevencijos priemones, bei išsklaidysime dažniausiai pasitaikančius mitus apie šią infekciją.

Kas yra Bacillus cereus?

Bacillus cereus – tai gramteigiama, sporų formuojanti bakterija, aptinkama aplinkoje, ypač dirvožemyje, dulkėse, vandenyje ir įvairiuose maisto produktuose. Ji dažnai patenka į žmogaus organizmą per maistą, kuris buvo netinkamai laikomas ar kaitintas per mažai, kad sunaikintų bakterines sporas ar jų gaminamus toksinus.

Ši bakterija pasižymi gebėjimu gaminti dvi pagrindines toksinų rūšis, kurios sukelia būdingus apsinuodijimo simptomus – vėmimą arba viduriavimą. Bacillus cereus yra viena iš pagrindinių bakterinių apsinuodijimo maistu priežasčių visame pasaulyje (Centers for Disease Control and Prevention, Mayo Clinic).

Kaip užsikrečiama Bacillus cereus?

Bacillus cereus bakterija į žmogaus organizmą dažniausiai patenka su maistu. Jos sporos yra gana atsparios karščiui, todėl gali išlikti ir po įprasto maisto gaminimo proceso. Jei virtas maistas ilgą laiką laikomas kambario temperatūroje, sporos sudygsta ir bakterijos pradeda daugintis, išskirdamos toksinus.

Dažniausi užsikrėtimo šaltiniai:

  • Virti ryžiai (ypač jei palikti šiltoje aplinkoje ilgiau nei 2 valandas).
  • Makaronai, bulvės, kruopos, daržovių patiekalai.
  • Pieno produktai, padažai, sriubos, mėsos ir žuvies patiekalai.
  • Maisto produktai, kurie nebuvo tinkamai kaitinti prieš vartojimą iš naujo.

Retais atvejais Bacillus cereus infekcija gali patekti ir tiesioginiu būdu – užterštomis rankomis liečiant burną ar maistą.

Bacillus cereus sukelto apsinuodijimo formos

Medicinoje išskiriamos dvi pagrindinės Bacillus cereus apsinuodijimo maistu formos, kurios priklauso nuo to, kokį toksiną bakterija išskiria:

  • Emetinė forma – sukelia vėmimo simptomus.
  • Viduriavimo forma – pasireiškia stipriu, vandeningu viduriavimu.

Paprastai abi formos nėra pavojingos, tačiau itin svarbu atkreipti dėmesį, jei simptomai nepraeina arba atsiranda dehidratacijos požymių.

Simptomai

Kiekviena Bacillus cereus apsinuodijimo maistu forma pasižymi skirtingais simptomais ir latencijos (inkubacijos) laiku.

Emetinė forma (vėmimas)

  • Greitas simptomų pasireiškimas – nuo 30 minučių iki 6 valandų po užkrėsto maisto vartojimo.
  • Intensyvus, dažnas pykinimas ir vėmimas.
  • Pilvo skausmas, spazmai.
  • Retai – lengvas, trumpalaikis silpnumas ar negalavimas.

Emetinė forma dažniausiai siejama su ryžiais ir krakmolingais patiekalais.

Viduriavimo forma

  • Simptomai pasireiškia vėliau – nuo 6 iki 15 valandų po užkrėsto maisto suvalgymo.
  • Vandeningas viduriavimas.
  • Pilvo pūtimas, nemalonūs pilvo spazmai.
  • Retkarčiais – lengvas pykinimas arba neišreikštas vėmimas.

Viduriavimo forma dažniau susijusi su daržovėmis, mėsa ar pieno produktais.

Kiti galimi simptomai

  • Nedidelis karščiavimas (pavieniais atvejais).
  • Bendras silpnumas ar nuovargis.

Abiem atvejais simptomai paprastai trunka iki 24 valandų, o sunkesni simptomai retai pasitaiko, nebent užsikrėtęs asmuo yra labai jaunas, senyvo amžiaus arba turi susilpnėjusią imuninę sistemą.

Diagnostika

Bacillus cereus sukeltos infekcijos diagnozė dažniausiai nustatoma pagal tipiškus simptomus ir aiškų ryšį su neseniai vartotu maistu. Laboratoriniai tyrimai dažniausiai nebūtini, nes liga trumpalaikė ir praeina savaime, tačiau:

  • Sunkesniais ar užsitęsusiais atvejais galima atlikti išmatų ar vėmimo mėginių tyrimus nustatant Bacillus cereus bakterijas ar jų toksinus.
  • Epidemijų metu ar viešojo maitinimo įstaigose svarbus maisto produktų bakteriologinis tyrimas.
  • Kartu reikia atmesti kitų bakterinių ar virusinių žarnyno infekcijų galimybę (pvz., Salmonella, Norovirus, Staphylococcus aureus).

Kreiptis į gydytoją svarbu, jei simptomai ypač stiprūs, ilgai nepraeina ar juos patiria rizikos grupių asmenys (maži vaikai, vyresni žmonės, nėščiosios, asmenys su silpnu imunitetu).

Gydymas

Daugeliu atvejų Bacillus cereus sukeltas apsinuodijimas maistu yra trumpalaikis ir praeina be specifinio gydymo. Svarbiausia – neleisti vystytis dehidratacijai, ypač, jei pasireiškia dažnas vėmimas ar gausus viduriavimas.

Pagrindiniai gydymo principai:

  • Pakankamas skysčių vartojimas. Geriausia gerti negazuotą vandenį, elektrolitų tirpalus (pritaikytus viduriavimo atvejams), silpną arbatą. Vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms rekomenduojama speciali rehidratacijos skystis (oraliniai rehidratacijos tirpalai).
  • Laikinas badavimas (pagal pojūčius). Jei žmogus stipriai vemia, kartais patariama keletą valandų nevalgyti, o paskui palaipsniui vėl pradėti vartoti lengvą, nesunkiai virškinamą maistą.
  • Vengti vaistų nuo viduriavimo. Be gydytojo nurodymo nerekomenduojama vartoti vaistų, stabdančių žarnyno peristaltiką, nes jie gali atitolinti toksinų pasišalinimą iš žarnyno (Mayo Clinic, Healthline).

Kada reikalinga medicininė pagalba?

  • Sunki ar ilgai trunkanti dehidratacija – silpnumas, svaigulys, sausėjanti burna, tamsus šlapimas, retas šlapinimasis.
  • Kraujas išmatose ar vėmimo masėje.
  • Aukšta temperatūra, labai stiprūs pilvo skausmai.
  • Apsinuodijimas mažamečiams vaikams, senoliams, nėščiosioms ar lėtinėmis ligomis sergantiems asmenims.

Antibiotikai Bacillus cereus sukelto apsinuodijimo gydymui neskiriami, nes simptomus sukelia ne pačios bakterijos, o jų gaminami toksinai, kurių antibiotikai neveikia. Hospitalizacijos prireikia itin retai – tik sunkių ar komplikuotų atvejų metu.

Komplikacijos

Dažniausiai Bacillus cereus apsinuodijimas baigiasi visišku pasveikimu per 24–36 valandas. Retais atvejais, ypač jei pacientas negali vartoti skysčių ar priklauso rizikos grupei, gali išsivystyti stiprus dehidratacijos sindromas. Itin retais atvejais galimi sunkesni ligos variantai žmonėms su nusilpusia imunine sistema ar sergantiems lėtinėmis ligomis.

Prevencija: kaip apsisaugoti nuo Bacillus cereus apsinuodijimo?

Didžiausia apsinuodijimo maistu rizika kyla, kai maistas laikomas netinkamoje temperatūroje, ypač po apdorojimo termiškai. Štai pagrindiniai prevencijos patarimai:

  • Nelaikykite virtų ryžių, makaronų, bulvių ir panašių patiekalų kambario temperatūroje daugiau nei 2 valandas – laikykite šaldytuve (žemiau nei 5°C).
  • Iš naujo pašildykite maistą iki aukštesnės nei 74°C temperatūros.
  • Venkite “šiltai palaikomo” maisto ilgą laiką.
  • Laikykitės tinkamos rankų higienos ir švarių darbo paviršių virtuvėje.

Verta atminti, kad Bacillus cereus sporos gali būti atsparios paprastam maisto pašildymui, todėl svarbu tiek maisto laikymo, tiek kaitinimo tvarka.

Dažniausi mitai apie Bacillus cereus apsinuodijimą

  • Mitai: „Šviežiai atšildytas ar pakartotinai pašildytas maistas yra visiškai saugus.“ Iš tiesų, jei maistas ilgai stovėjo kambario temperatūroje, toksinai jau galėjo susidaryti – paprasti pašildymai jų nesunaikins.
  • Mitai: „Apsinuodijimas būtinai pajuntamas tik nuo prastos išvaizdos, skonio ar kvapo maisto.“ – Bacillus cereus gaminami toksinai nesukelia pastebimų maisto struktūros pokyčių, todėl net ir nesugedęs maistas gali būti užterštas.

Kada būtina kreiptis į gydytoją?

  • Jei simptomai (ypač vėmimas ar viduriavimas) trunka ilgiau nei 36 valandas ar stiprėja.
  • Jei pasireiškia stiprus silpnumas, kvėpavimo pasunkėjimas, alpimo epizodai.
  • Asmenims iš rizikos grupės – vaikams, vyresnio amžiaus ar silpną imunitetą turintiems žmonėms, nėščiosioms.
  • Kai išmatose ar vėmimuose pastebima kraujo, karščiavimas aukštesnis nei 38.5°C.

Apibendrinimas

Bacillus cereus sukeltas apsinuodijimas maistu yra viena iš dažniausių ir paprastai – nepavojingų trumpalaikių žarnyno infekcijų. Pagrindiniai simptomai – staigus vėmimas arba viduriavimas, kurie paprastai praeina per 24 valandas, ypač jei organizmas gauna pakankamai skysčių. Svarbiausia saugotis rizikos veiksnių – tinkamai laikyti terminį apdorotą maistą, reguliariai plauti rankas, būti atsargiems valgant “greitus” patiekalus, ypač ryžius ar makaronus. Jei simptomai užsitęsia ar stiprėja, būtina kreiptis į gydytoją. Siekiant apsisaugoti nuo Bacillus cereus ir kitų bakterijų, svarbios kasdienės higienos ir tinkamos maisto tvarkymo priemonės.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *