Kodėl vitaminai iš natūralių šaltinių veiksmingesni?

Kodėl vitaminai iš natūralių šaltinių veiksmingesni?

Šiuolaikinėje visuomenėje, kurioje dominuoja greitas gyvenimo tempas ir gausi perdirbtų produktų pasiūla, vis dažniau svarstoma apie kokybišką mitybą bei vitaminų suvartojimo būdus. Vienas aktualiausių klausimų – kodėl vitaminai iš natūralių šaltinių vertinami kaip veiksmingesni už sintetinius papildus? Šiame straipsnyje aptarsime, kuo pasižymi natūralūs vitaminai, kas juos skiria nuo sintetinų, kokį poveikį jie turi organizmui, ir kaip pasirinkti mitybos strategiją savo sveikatai palaikyti.

Natūralių ir sintetinių vitaminų skirtumai

Kilmė ir sudėtis

Natūralūs vitaminai gaunami tiesiogiai iš maisto produktų: vaisių, daržovių, grūdų, riešutų ar gyvūninės kilmės maisto. Šiuose šaltiniuose vitaminai egzistuoja savo natūraliose formose, dažnai lydimi kitų biologiškai aktyvių medžiagų – mineralų, fermentų, antioksidantų.

Tuo tarpu sintetiniai vitaminai gaminami laboratorijose – jie sukuriami cheminiu būdu, dažnai naudojant žaliavas, kurios nebūtinai yra natūralios kilmės. Dėl šio gamybos būdo dalis sintetinių junginių, nors ir struktūriškai panašūs į natūralius, gali būti sunkiau įsisavinami žmogaus organizme arba sukelti kitokį biologinį atsaką.

Biologinis pasiekiamumas

Vienas svarbiausių skirtumų – biologinis pasiekiamumas. Tai rodiklis, parodantis, kaip lengvai organizmas gali įsisavinti ir panaudoti tam tikrą medžiagą. Moksliniai tyrimai rodo, kad vitamino C iš apelsino organizmas absorbuoja iki 90–98 %, tuo tarpu vartojant identišką sintetinį askorbo rūgšties kiekį, įsisavinimas gali svyruoti nuo 60 % iki 75 %. Panašiai nutinka ir su kitais vitaminais, pavyzdžiui, vitamino E natūrali forma (d-alfa tokoferolis) įsisavinama efektyviau, nei sintetinė (dl-alfa tokoferolis).

Natūralių šaltinių vitaminų veiksmingumo priežastys

Sudėtingos junginių kombinacijos

Vaisiai, daržovės ir kiti natūralūs maisto produktai yra tarsi sudėtingi „kokteiliai”, kuriuose gausu vitaminų, mineralų, fermentų, polifenolių ir kitų junginių. Tarp šių medžiagų vyksta subtili sąveika, kuri pagerina vitaminų įsisavinimą bei veiksmingumą. Pavyzdžiui, vitamino C įsisavinimą natūraliuose šaltiniuose sustiprina augaluose esantys bioflavonoidai, o geležies pasisavinimas iš augalų padidėja, kai kartu gaunama pakankamai vitamino C ar kitų ko-faktorių.

Sinergetinis poveikis

Neretai nustatoma, kad natūralūs vitaminai sukuria naudingą sinergiją su kitomis augalinėmis medžiagomis. Pavyzdžiui, beta-karotinas iš morkų geriausiai įsisavinamas, kai šios daržovės vartojamos su šiek tiek riebalų. Tai natūraliai pasiekiama valgant pilnaverčius patiekalus. Tuo tarpu sintetiniai vitaminai dažnai vartojami atskirai, be reikiamų ko-faktorių, todėl nauda gali sumažėti.

Natūralios formos pranašumai

Kai kurie vitaminai, pavyzdžiui, vitaminas E ar folatai, natūraliame maiste egzistuoja kelių skirtingų formų. Organizmui natūrali forma paprastai naudingesnė ir veiksmingesnė, nes mūsų fermentinės sistemos geriausiai pritaikytos būtent prie natūralios įvairovės, o ne sintetinių, izoliuotų junginių.

Sveikatos nauda ir rizikos valdymas

Natūralių vitaminų vartojimo nauda

  • Pagerina imuninės sistemos veiklą
  • Gali sumažinti lėtinių ligų (širdies, kraujagyslių, tam tikrų vėžio formų) riziką
  • Padeda palaikyti gerą energiją, odos, akių, plaukų ir nagų būklę
  • Prisideda prie geresnio nuotaikos ir protinės veiklos išlaikymo

Sintetinių papildų vartojimo rizikos

Yra žinoma atvejų, kai per didelės sintetinių vitaminų dozės, ypač vandenyje netirpstančių (A, D, E, K), gali sukelti perdozavimą ir nepageidaujamas reakcijas. Be to, pramonėje naudojami pigesni sintetiniai izomerai ne visada yra tokie pat veiksmingi ar saugūs, kaip natūralūs jų atitikmenys maiste.

Dažniausi mitai apie vitaminų šaltinius

Mitas Nr. 1: Sintetiniai ir natūralūs vitaminai – tas pats

Nepaisant cheminio panašumo, natūralūs vitaminai yra lydimi papildomų augalinių junginių, kurie suteikia didesnį veiksmingumą ir palaiko platesnį teigiamą poveikį organizmui.

Mitas Nr. 2: Vitaminų papildai gali atstoti visavertę mitybą

Specialistai pabrėžia: nors trūkumų atveju papildai reikalingi, jie niekuomet neatstos natūralaus, pilnaverčio maisto. Papildai neturi būtinų maistinių skaidulų, fermentų bei augalinių fitocheminių junginių.

Kaip užtikrinti pakankamą vitaminų kiekį kasdienėje mityboje?

Patarimai kasdienai

  • Valgykite kuo įvairesnių spalvų daržoves ir vaisius kiekvieną dieną
  • Rinkitės nerafinuotus grūdinius produktus, sėklas, riešutus
  • Vartokite sveikus riebalus – avokadus, alyvuogių aliejų, riešutus
  • Derinkite produktus – pavyzdžiui, daržoves su riebalais, kad pagerėtų naudingų junginių įsisavinimas
  • Venkite neapgalvoto papildų vartojimo ir, jeigu reikia, pasitarkite su gydytoju ar dietologu

Išvados: kodėl verta rinktis natūralius vitaminų šaltinius?

Natūralūs vitaminai – tai neatsiejama visavertės mitybos dalis. Jie organizme veiksmingiau įsisavinami, sukelia mažiau šalutinių efektų, o kartu su jais suvartojamos naudingos augalinės ir gyvūninės kilmės medžiagos padeda veiksmingiau panaudoti visus gaunamus elementus sveikatos stiprinimui. Nors vitaminų papildai gali būti naudingi tam tikrais atvejais, visgi pirmenybę visada verta teikti natūraliems šaltiniams. Tokiu būdu užtikrinsite, kad jūsų organizmui nestigtų reikalingų vitaminų, o bendras sveikatos lygis liktų aukštas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *