Kugelis – tradicinis lietuviškas patiekalas, dažnai vadinamas bulvių plokštainiu. Šis receptas apima kugelį su faršu, kuris suteikia papildomo skonio ir įdomumo šiam tradiciniam patiekalui. Vis daugiau šeimų renkasi būtent šį variantą, nes jis yra ne tik sotus, bet ir labai skanus.
Ingredientai
Norint paruošti kugelį su faršu, jums reikės šių produktų:
- 1 kg bulvių
- 300 g maltos mėsos (galima rinktis kiaulieną, jautieną ar jų mišinį)
- 2 dideli kiaušiniai
- 1 didelis svogūnas
- 3 šaukštai kvietinių miltų
- 200 ml pieno
- 50 g sviesto
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Alyvuogių arba saulėgrąžų aliejus kepimui
Pasiruošimas
Prieš pradedant gaminti, svarbu pasiruošti visus ingredientus ir įrankius. Tai padės sutaupyti laiko ir užtikrins, kad visas procesas bus sklandus. Pradėkime nuo pagrindinių žingsnių:
1. Bulvių paruošimas
Bulves nulupkite, gerai nuplaukite ir sutarkuokite smulkia tarka. Tarkuotų bulvių masė dažnai linkusi oksiduotis ir tamsėti, tad patartina ją vėliau sumaišyti su kitais ingredientais.
2. Svogūno ir faršo paruošimas
Svogūną nulupkite, smulkiai supjaustykite ir šiek tiek pakepkite įkaitintoje keptuvėje su aliejumi. Pridėkite maltą mėsą ir kepkite apie 10 minučių, kol mėsa taps ruda ir stekėta. Įmaišykite druską ir pipirus pagal skonį.
3. Kiaušinių ir pieno mišinys
Kiaušinius išplakite atskiroje dubenyje, pridėkite pieno ir gerai išmaišykite. Šis mišinys suteiks kugeliui lengvumo ir skonio vientisumą.
Gaminimo procesas
Dabar, kai visi ingredientai paruošti, galime pereiti prie gaminimo:
1. Sudedamųjų dalių maišymas
Sujunkite tarkuotas bulves, išplaktus kiaušinius, sviestą ir miltus. Gerai išmaišykite. Tada pridėkite svogūno ir maltos mėsos mišinį. Visus ingredientus maišykite, kol susiformuos vienalytė masė.
2. Įpilkite sviestą
Indą, kuriame kepsite kugelį, ištepkite sviestu arba aliejumi, kad patiekalas neprikibtų ir turėtų traškią plutą. Įpilkite paruoštą masę į kepimo indą.
3. Kepimas
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Kepkite kugelį apie 1,5 valandos. Visus ištraukus, leiskite atvėsti apie 10 minučių, kad būtų lengviau supjaustyti.
Patiekimas ir patarimai
Kugelis su faršu puikiai dera su grietine ar natūraliu jogurtu. Taip pat galite jį patiekti kartu su šviežiomis ar raugintomis daržovėmis. Jei norite praturtinti skonį, ant viršaus galite užbarstyti smulkintų žalių svogūnų laiškų ar krapų.
Kaip išvengti nemalonumų
- Geriausia naudoti vienodai sumaltą mėsą, kad ji būtų lengvai tolygiai paskirstoma per visą masę.
- Jei bulvių tarkavimas užima daug laiko, galite naudoti maisto procesorių.
- Reguliariai tikrinkite kugelio būseną kepimo metu, kad įsitikintumėte, jog jis nekepa per karštai. Jei pastebėsite, kad viršutinis sluoksnis pernelyg greitai keičia spalvą, galite pridengti jį kepimo popieriumi.
Nepakeičiamas kugelio džiaugsmas
Kugelis su faršu yra daugiau nei tik patiekalas – tai prisiminimų kelionė į tradicijas ir šeimos susitikimus. Jo paprasta gamyba, tačiau sodrus skonis džiugins tiek kasdieniuose pietuose, tiek šventiniuose apsilankymuose. Jei dar nesate bandę šio recepto, dabar tinkamas metas pradėti.
Kaip bebūtų, gamindami kugelį su faršu, turėkite omenyje galimybę paeksperimentuoti su įvairiais prieskoniais ar kitais ingredientais, kad rastumėte savo mėgstamiausią skonio variaciją. Svarbiausia – virtuvėje nesustoti kūrybiškai eksperimentuoti!

Sapnų simbolikos tyrinėtoja, rašytoja ir intuicijos mentorė, kurios tekstai apjungia senąsias sapnų interpretacijos tradicijas ir šiuolaikinę psichologiją. Ji tiki, kad sapnai – tai mūsų pasąmonės laiškai, padedantys suprasti ne tik save, bet ir giliau pažvelgti į gyvenimo kryptis. Gabija rašo tiek esė apie sapnų reikšmę, tiek praktinius vadovus, kaip suprasti pasikartojančius motyvus ar paslėptus jausmus, atsiskleidžiančius per naktines vizijas. Jos tekstuose dažnai pinasi mitologija, gamtos simboliai ir subtili intuicija, kviečianti skaitytoją pasinerti į sapnų pasaulio gelmes.