Kasdien valgome, dažnai nesusimąstydami, kokią įtaką tai daro mūsų kūnui. Bet ar kada pagalvojote, kad pageidaujama maisto rūšis gali padaryti daugiau žalos nei naudos? Leiskite jums pristatyti: „Šis populiarus užkandis lėtai žaloja jūsų smegenis”. Tai gali nuskambėti drastiškai, bet pamatysite, kodėl ši tema tapo diskusijų objektu tarp mitybos specialistų ir neurologų.
Kovingoji užkandžio paslaptis
Užkandžiai, kurie pelnė mūsų simpatijas, dažnai maskuoja neigiamą poveikį sveikatai. Nėra jokių abejonių, jog šiuolaikiniai vartotojai yra linkę pasirinkti greitus ir lengvai prieinamus produktus, kurie dažnai būna užkrauti ingredientais, apie kuriuos mažai arba visai nieko nežinome. Bet kuris užkandis iš daugelio parduotuvių lentynų gali būti tikra mįslė, o vienas iš dažniausiai pasirenkamų – bulvių traškučiai – neatsilieka. Ne kartą buvo įrodyta, kad itin perdirbti maisto produktai yra susiję su įvairiomis sveikatos būklėmis, bet ar jie tikrai veikia mūsų smegenis?
Užkandžiai ir smegenų sveikata
Yra žinoma, kad riebalai ir druska – dvi pagrindinės bulvių traškučių sudedamosios dalys – daro neigiamą įtaką širdies ir kraujagyslių sistemai. Tačiau mokslininkai pradeda domėtis, kaip šie ingredientai veikia smegenis. Naujausi tyrimai parodė, kad įprasti bulvių traškučiai, tokie kaip „klasikiniai”, „rūkyti” ar net tokie „nekalti” kaip su mažiau riebalų, gali lėtai vysti jūsų smegenų sveikatą.
Akrilamidas – slaptoji grėsmė
- Akrilamidas, susidarantis kepant maistą aukštoje temperatūroje, gali kauptis organizme ir būti neurotoksiškas.
- Nors bulvių traškučiai visame pasaulyje suvartojami kasmet milijonais tonų, mažai kalbama apie ilgalaikį šio cheminio junginio poveikį.
Pastarieji tyrimai siekia apšviesti visuomenę apie galimą bulvių traškučių vartojimo poveikį kognityvinei funkcijai, atminties praradimui ir net nuotaikos sutrikimams. Šis ryšys jau yra pastebėtas gyvūnų modeliuose, kur akrilamidas buvo siejamas su emociniais ir elgesio svyravimais.
Druskos poveikis sveikatai
Be akrilamido, viena iš pagrindinių traškučių žavesio sudedamųjų dalių yra druska. Per didelis druskos vartojimas yra gerai žinomas dėl žalingo poveikio širdies sveikatai, tačiau tai taip pat gali turėti pasekmių smegenų veiklai. Druskos perteklius sukelia kraujospūdžio padidėjimą, kuris ilgainiui gali sumažinti smegenų aprūpinimą krauju ir taip turėti įtakos kognityvinėms funkcijoms.
Hipertonija ir demencija
- Didelis druskos suvartojimas yra tiesiogiai siejamas su aukštesniu kraujospūdžio lygiu, kuris padidina insulto bei demencijos riziką.
- Įvairios studijos rodo, kad aukštas kraujospūdis gali turėti didelį poveikį senatvėje, kai smegenims reikalingas optimalus kraujo tiekimas, kad išlaikytų savo funkcionalumą.
Žinoma, mūsų smegenys trokšta stabilumo, o savanoriškai kraujotakai trukdantis aukštas kraujospūdis gali užgožti šį nematoma būtybe esantį balansą.
Riebalų rūšis – draugas ar priešas?
Kalbant apie traškučius, negalima nepaminėti juose esančių blogųjų riebalų. Dažnai naudojami transriebalai ir sotieji riebalai buvo siejami su rizika susirgti įvairiomis širdies ir kraujagyslių ligomis. Tačiau jie taip pat gali paveikti kitą, mažiau apčiuopiamą, bet ne mažiau svarbią sritį – jūsų smegenis.
Transriebalai ir kognityvinė funkcija
- Transriebalai ne tik didina širdies ligų riziką, bet ir gali sutrikdyti smegenų funkcijas, sukelti uždegiminius procesus ir visiškai pakeisti neuroperdavimo mechanizmus.
- Ilgalaikėje perspektyvoje tai gali padidinti depresijos ir Alzheimerio ligos riziką.
Šie riebalai taip pat pablogina atmintį ir bendrą kognityvinę funkciją, o taip pat gali skatinti demencijos ir sutrikimų atsiradimą klasteryje. Taigi, kitą kartą, kai sieksite iki parduotuvės lentynos, pamąstykite apie ilgalaikę jūsų smegenų sveikatą, o ne tik pasimėgavimą akimirkai.
Sveikesnės alternatyvos
Nereikia visiškai atsisakyti užkandžių. Sveiku protu pasirinkti užkandžiai gali būti skanūs ir tuo pačiu išvengti neigiamo poveikio sveikatai. Štai keletas idėjų, kaip pakeisti savo laiką prie televizoriaus į sveikesnį ir kūrybiškesnį užkandį:
- Savuošti orkaitėje keptus daržovių traškučius, pagamintus be transriebalų ir per daug druskos.
- Riešutai ir sėklos – tai puikus sveikų riebalų šaltinis, kuris būtinai patiks ir jūsų skonio receptoriams.
- Švieži vaisiai – jų natūralus saldumas patenkins bet kokį saldumynų poreikį be papildomų kalorijų iš cukraus.
Keičiant mitybos pasirinkimus, galima pagerinti ne tik fizinę išvaizdą, bet ir žvilgsnį į ateitį. Pasirinkę sveikesnes alternatyvas, investuojame į ilgalaikę savo ir savo smegenų sveikatą.
Finalinis žodis
Tad, nors traškučiai gali būti viliojančiai skanūs ir patogiai prieinami, žinoti, kokius ilgalaikį poveikį šis populiarus užkandis daro jūsų smegenims, yra pirmasis žingsnis sprendžiant jų vartojimą. Kaip rodo tyrimai, pasirinkti sąmoningai ir moderuoti yra pats tikriausias kelias į balansą tarp gyvenimo malonumų ir sveikesnės ateities.

Vidaus ligų gydytojas, turintis daugiau nei 15 metų klinikinės patirties ir puikiai žinomas dėl savo šilto bendravimo bei holistinio požiūrio į pacientų sveikatą. Jis tiki, kad gydymas prasideda ne tik nuo vaistų, bet ir nuo nuoširdaus pokalbio, empatijos bei paciento gyvenimo būdo pažinimo.
Baigęs medicinos studijas Vilniaus universitete, Dainius savo profesinį kelią pradėjo rajono ligoninėje, kur įgijo neįkainojamos patirties dirbdamas su įvairaus amžiaus ir profilio pacientais. Šiuo metu jis dirba privačioje klinikoje Vilniuje, konsultuoja pacientus sveikos gyvensenos, lėtinių ligų prevencijos ir streso valdymo klausimais.