Vengiamojo bei ribojamojo maisto vartojimo sutrikimas (ARFID): simptomatika

Vengiamojo bei ribojamojo maisto vartojimo sutrikimas (ARFID): simptomatika

Vengiamojo bei ribojamojo maisto vartojimo sutrikimas (angl. Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder, ARFID) – tai santykinai naujai apibrėžtas valgymo sutrikimas, iš esmės besiskiriantis nuo klasikinių anoreksijos ar bulimijos formų. Šiam sutrikimui būdingas ryškus tam tikrų maisto produktų vengimas arba ribojimas, dažnai susijęs su neįprastais, ne fiziologiniais faktoriais: baime užspringti, jautrumu maisto tekstūrai, kvapui ar spalvai, tačiau nesusijęs su kūno svorio ar figūros baime. ARFID simptomatika sudėtinga, dažnai pasireiškia dar vaikystėje ar paauglystėje, ir gali turėti ilgalaikių neigiamų pasekmių fizinei bei psichikos sveikatai. Straipsnyje aptarsime ARFID simptomus, rizikos veiksnius, galimas priežastis bei rekomendacijas, kada būtina kreiptis į sveikatos specialistus.

Kas yra ARFID? Pagrindinis sutrikimo apibrėžimas

ARFID priskiriamas prie valgymo ir mitybos sutrikimų ir aprašytas naujesnėse „Psichikos sutrikimų diagnostikos ir statistikos vadovo“ (DSM-5) versijose. Skirtingai nei anoreksija ar bulimija, ARFID atveju pagrindinis simptomų šaltinis nėra baimė priaugti svorio ar neteisingas kūno vaizdo suvokimas. Žmonės su ARFID dažniausiai riboja maistą dėl kitų priežasčių – stipraus jautrumo maisto išvaizdai, kvapui, tekstūrai, skonio savybėms arba dėl nemalonių ar trauminių su maistu susijusių patirčių, pavyzdžiui, užspringimo, vėmimo ar alerginės reakcijos.

Šis sutrikimas gali paveikti visų amžiaus grupių žmones, tačiau dažniausiai diagnozuojamas vaikams ir paaugliams. Svarbu pastebėti, kad ARFID neturi nieko bendro su išrankumu maistui – jis žymiai paveikia kasdienį gyvenimą ir sveikatą bei reikalauja medicininio dėmesio.

Simptomai: kaip atpažinti ARFID?

ARFID simptomatika [šaltinis: NEDA] dažniausiai pasireiškia per:

  • Akivaizdžiai sumažėjusį bendrai suvartojamo maisto kiekį arba drastišką tam tikrų produktų ribojimą.
  • Staigų arba ilgalaikį svorio kritimą (vaikams – normalaus svorio nevaržančio augimo sutrikimus).
  • Pastebimą mitybos įvairovės sumažėjimą, dažnai vartojant labai ribotą, monotonišką maisto racioną.
  • Dažną valgymo praleidimą ar nenorą valgyti kartu su kitais.
  • Nuo stiprių baimių (užspringimo, pykinimo, vėmimo, alerginės reakcijos) priklausomą vengimą tam tikrų maisto produktų ar tekstūrų.
  • Akivaizdžius mitybos medžiagų trūkumus (pvz., geležies, vitamino B12, cinko, baltymų), kurie gali pasireikšti nuovargiu, silpnumu, odos, plaukų ar nagų pakitimais.
  • Sulėtėjusį augimą ar vystymosi atsilikimą vaikams bei paaugliams.
  • Sutrikusias socialines funkcijas: vengimą maitinimosi viešumoje, nesugebėjimą dalyvauti šeimos ar draugų susibūrimuose, kuriuose valgoma.
  • Ne pasitenkinimą ar nerimą dėl valgymo proceso, tačiau be susirūpinimo savo kūno svoriu ar forma.

Psichologiniai ir emociniai simptomai

  • Intensyvios emocinės reakcijos – nerimas ar panika prieš valgymą ar bandant naujus maisto produktus.
  • Išreikštas susidomėjimo maistu ar valgymu trūkumas.
  • Perdėtas jautrumas pojūčiams (pavyzdžiui, tam tikros tekstūros ar kvapo maisto nepakantumas).
  • Pastovus nerimas dėl įsivaizduojamos grėsmės (pvz., užspringimo, pykinimo, vėmimo, alergijos) net ir be aiškaus biologinio pagrindo.
  • Dažnas užsisklendimas, praleidžiant šeimos ar draugų pasisėdėjimus prie stalo.

Pagrindinės ARFID priežastys ir rizikos veiksniai

Nors moksliniai tyrimai šioje srityje vis dar vystosi, akivaizdu, kad ARFID neturi vienos aiškios priežasties. Sutrikimą dažnai lemia kelios sąveikaujančios aplinkybės:

  • Sensoriniai sutrikimai – padidėjęs jautrumas kvapui, skoniui, tekstūrai, dažnai pastebimas asmenims su autizmo spektro sutrikimais arba sensorinio apdorojimo sunkumais.
  • Neigiamos ar traumuojančios patirtys – pavyzdžiui, užspringimo epizodai ar stiprus vėmimas, po kurių žmogus pradeda vengti tam tikrų produktų.
  • Žarnyno ar virškinamojo trakto problemos, dėl kurių nuolat jaučiamas pykinimas, skausmas ar diskomfortas po valgymo.
  • Ankstesnės alerginės ar neigiamos organizmo reakcijos į maistą.
  • Šeimos ar aplinkos įtaka – stebint artimųjų ar globėjų valgymo įpročius bei nuolat aptariant potencialią riziką dėl maisto.

ARFID dažniau diagnozuojamas vaikams su autizmo spektro sutrikimais ar kitais neurovystymosi ypatingumais, tačiau gali pasireikšti ir visiškai sveikiems, be papildomų raidos sutrikimų, vaikams bei suaugusiems.

Kaip atskirti ARFID nuo paprasto išrankumo?

Nemažai tėvų ir globėjų painioja ARFID su įprastu maisto išrankumu. Tačiau pastarasis – normali vaikystės raidos dalis ir dažniausiai nėra ilgalaikis, neturi neigiamo poveikio augimui ar sveikatai. ARFID, priešingai, išsiskiria:

  • Griežtu ir ilgalaikiu maisto vengimu, išliekantį metus ar ilgiau.
  • Akivaizdžiu fiziniu ar psichologiniu poveikiu – svorio kritimu, augimo atsilikimu, vitaminų ar kitų maistinių medžiagų stygiumi.
  • Rimtais socialiniais padariniais, ribojančiais kasdienį gyvenimą.
  • Mažesniu ar visišku interesu išbandyti naujus, netgi patrauklius maisto produktus.

Tad jei vaiko ar suaugusiojo mitybos apribojimai trukdo gyventi, sveikai augti ar jaustis gerai, būtina kreiptis į gydytoją ar valgymo sutrikimų specialistą.

Galimos komplikacijos ir ilgalaikiai padariniai

Negydomas ARFID gali sukelti rimtų pasekmių:

  • Besivystantis ar progresuojantis maistinių medžiagų trūkumas (pvz., anemija, vitamino D stygius, augimo hormonų sutrikimai).
  • Sulėtėjęs fizinis augimas, svorio kritimas arba nepakankamai didėjantis svoris vaikystėje ir paauglystėje.
  • Sutrikęs imuninės sistemos funkcionalumas dėl vitaminų ir mikroelementų stokos.
  • Mėnesinių ciklo sustojimas ar sutrikimai paauglėms merginoms.
  • Prastėjantis dėmesys, nuovargis, galvos skausmai, dažnas peršalimas.
  • Nerimo, depresijos, socialinės izoliacijos simptomai.
  • Gali išsivystyti kitų valgymo ar psichikos sutrikimų rizika.

Kada būtina kreiptis pagalbos?

Nors ne kiekvienas vaikas ar suaugusysis, vengiantiems tam tikrų produktų, serga ARFID, požymiai, kad būtina pasitarti su specialistu:

  • Staigus arba nuolatinis svorio (arba augimo) nukrypimas nuo normos.
  • Akivaizdi energijos trūkumo požymiai, nuovargis, dažnas silpnumas ar galvos svaigimas.
  • Nerimo, baimės, neretai panikos priepuoliai valgymo metu, stiprūs emociniai išgyvenimai prieš valgant.
  • Pastebimai ribota mitybos įvairovė – kelios tos pačios rūšies produktų grupės, nuolatinis tų pačių patiekalų kartojimas.
  • Socialinės problemos: vengimas dalyvauti maitinimosi renginiuose, konfliktai šeimoje dėl valgymo.
  • Pastebėti sveikatos sutrikimai: kraujo tyrimų nukrypimai, dažni virškinimo simptomai, odos, plaukų ar nagų būklės pablogėjimas.

Ankstyva pagalba ir tinkamas specialisto įsitraukimas stipriai padidina pasveikimo tikimybę, todėl nereikėtų laukti ar tikėtis, kad problema „išsispręs savaime“.

Diagnozė ir gydymas

Diagnozuoti ARFID gali gydytojas psichiatras, vaikų psichiatras arba specializuotas valgymo sutrikimų komandos narys. Diagnostika dažnai apima:

  • Išsamią sveikatos ir valgymo įpročių anamnezę.
  • Augimo kreivių, svorio ir ūgio stebėseną.
  • Kraujo ir kitus laboratorinius tyrimus, siekiant nustatyti galimus medžiagų trūkumus.
  • Dietologo, gastroenterologo ar kitų specialistų konsultacijas esant poreikiui.

Gydymas paprastai apima:

  • Mitybos ir valgymo įpročių korekciją su dietologo pagalba.
  • Psichoterapiją (pvz., kognityvinę elgesio terapiją), padedančią sumažinti baimes, mokytis lanksčiau reaguoti į pojūčius, pamažu išplėsti priimamo maisto spektrą.
  • Kartais – vaistinius preparatus, kai vyrauja stiprus nerimas ar kiti lydintys psichikos sutrikimai.
  • Komandinį specialistų darbą – gydytojus, psichologus, dietologus, socialinius darbuotojus.

Svarbu suprasti, kad ARFID gydymas – individualus, orientuotas tiek į fizinius, tiek ir į emocinius poreikius, todėl savigyda ir bandymai „versti“ žmogų valgyti neduoda ilgalaikio efekto bei gali pabloginti situaciją.

Prevencija ir dažniausi mitai

ARFID prevencija nėra paprasta – dažnai iki pirmųjų simptomų pradžios sunku atskirti įprastą vaikų išrankumą nuo išsivystančio sutrikimo. Tačiau sveikos valgymo aplinkos, tinkamos emocinės paramos ir kantrybės svarba – neabejotina. Tėvai bei globėjai turėtų:

  • Neriboti vaikų dėl skonio ar tekstūros pasirinkimo, tačiau skatinti pamažu išbandyti naujus produktus be spaudimo.
  • Kurti malonią, neįtemptą valgymo atmosferą, kurioje išvengiama prievartos ar bausmių už nevalgymą.
  • Stebėti, ar valgymo baimės ar vengimas neprogresuoja ir nesukelia įprastos veiklos ar sveikatos pažeidimų.

Bene dažniausias mitas – kad „vaikas išaugs“ iš visų valgymo bėdų. Nors dauguma vaikų laikinai gali būti išrankūs, ilgesnis nei metų ar dvejų užsitęsęs ribojimas ar vengimas – aiškus signalas ieškotis specialisto pagalbos.

Išvados

ARFID yra rimtas, tačiau dažnai nepripažįstamas ar klaidingai diagnozuojamas valgymo sutrikimas, turintis savitų simptomų ir rizikų visų amžių žmonėms. Ankstyvas požymių atpažinimas ir specialistų pagalba – esminis žingsnis siekiant pagerinti gyvenimo kokybę ir išvengti rimtų medicininių padarinių. Pastebėjus šiame straipsnyje aprašytus simptomus, svarbu neatidėlioti pagalbos paieškų ir nepasikliauti vien savarankiškais sprendimais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *