Spirulina per pastarąjį dešimtmetį tapo viena iš populiariausių maistinių papildų ir supermaisto kategorijos žvaigždžių. Dėl aukšto baltymų kiekio, gausybės antioksidantų ir kitų veikliųjų medžiagų ji dažnai pristatoma kaip stebuklingas sveikatos šaltinis. Tačiau ar spirulina tikrai verta tokio didžiulio dėmesio, kokio sulaukia? Ką apie šį produktą mano mitybos specialistai, gydytojai bei mokslininkai? Apžvelkime, kas žinoma apie spiruliną remiantis šiuolaikiniu mokslu ir ekspertų nuomonėmis.
Kas yra spirulina?
Spirulina – tai mėlynai žalia mikrodumblė, auganti šiltose šarminėse gėlame vandens telkiniuose. Ji skaičiuoja tūkstančius metų istorijos – jau senovės actekai spiruliną naudojo kaip svarbų baltymų šaltinį. Šiandien spirulina auginama specialiose fermose visame pasaulyje ir dažniausiai vartojama miltelių ar tablečių pavidalu.
Mitybinė sudėtis
- Baltymai – spirulinoje jų net iki 60–70% sauso svorio, todėl ji laikoma puikiu augalinių baltymų šaltiniu.
- B grupės vitaminai – ypač B1 (tiaminas), B2 (riboflavinas) ir B3 (niacinas).
- Antioksidantai – daugiausiai fikocianinas, kuris spirulinai suteikia išskirtinę spalvą ir pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis.
- Geležis, kalcis, magnis, kalis, varis ir kiti mineralai.
Dėl šios gausios sudėties spirulina dažnai tituluojama „supermaistu”. Tačiau ar šie elementai tikrai reikšmingai veikia mūsų sveikatą?
Potenciali nauda sveikatai: Ką rodo tyrimai?
Palaiko imuninę sistemą
Vienas populiariausių spirulinos privalumų – galimas teigiamas poveikis imuninei sistemai. Tyrimai rodo, kad spirulinoje esantys antioksidantai gali padėti mažinti uždegiminius procesus organizme, stiprinti natūralų organizmo atsparumą. 2016 metais publikuoti duomenys iš Journal of Medicinal Food parodė, kad spirulina gali skatinti antikūnų formavimąsi ir ląstelių imuninius atsakus, tačiau daugiausia tyrimų atlikta su gyvūnais.
Gali mažinti cholesterolio kiekį
Sprendžiant pagal kai kuriuos klinikinius tyrimus, spirulina gali prisidėti prie cholesterolio ir blogojo (LDL) cholesterolio kiekio mažinimo, o padidinti gerojo (HDL) cholesterolio lygį. Pavyzdžiui, 2014 m. sisteminė apžvalga (publikuota Annals of Nutrition & Metabolism) atskleidė, kad spirulina galėjo sumažinti bendrojo cholesterolio kiekį tiriamųjų kraujyje, tačiau poveikis nebuvo itin didelis. Svarbu pažymėti, kad dažniausiai tyrimų imtys mažos, periodai palyginti trumpi.
Pagerina energijos lygį?
Vartotojai dažnai teigia, kad spirulina suteikia daugiau energijos ir padeda įveikti nuovargį. Tačiau mokslinių duomenų, tiesiogiai patvirtinančių šį efektą, nėra daug. Specialistų nuomone, pagerėjęs savijautos pojūtis gali būti susijęs su geresniu baltymų bei vitaminų pasisavinimu, tačiau kaip energijos užtaisas spirulina įrodytos galios neturi.
Kiti įdomūs tyrimai
- Gali padėti sumažinti kraujospūdį, bet poveikis dažniausiai švelnus.
- Yra ankstyvųjų duomenų apie galimą anticukrinį (antidiabetinį) poveikį.
- Dėl antioksidantų – galimas apsaugos nuo oksidacinio streso poveikis.
Visgi, daugelis tyrimų pilotiniai, trukmė trumpa, dažnai naudojamos didesnės dozės nei realiai rekomenduojamos. Todėl verta rezervuoti vertinimus tol, kol pasirodys išsamesni, ilgalaikiai tyrimai su žmonėmis.
Specialistų nuomonės apie spiruliną
Dietologai ir mitybos specialistai
Lietuvos bei tarptautiniai dietologai dažniausiai vertina spiruliną kaip vertingą papildomą maisto šaltinį, ypač vegetarams ar veganams. Tačiau jie pabrėžia, kad spirulina negali atstoti įvairios ir visavertės mitybos. Svarbiausia – nepersistengti su dozėmis ir laikytis gamintojo rekomendacijų, nes kai kuriuose spirulinos produktuose gali būti sunkiųjų metalų ar kitų teršalų pėdsakų.
Gydytojai ir farmakologai
Gydytojai dažnai laikosi nuosaikios pozicijos. Spirulina laikoma saugia ir naudinga, jei vartojama saikingai, tačiau nėra pakankamai stiprių įrodymų apie jos gydomąjį poveikį ar galimybė išgydyti sunkias lėtines ligas. Pacientams, sergantiems autoimuninėmis ligomis, nėščiosioms ar maitinančioms moterims prieš pradedant vartoti spiruliną rekomenduojama pasitarti su gydytoju.
Ką kalba mokslininkai?
Didžioji dalis mokslininkų pabrėžia spirulinos potencialą kaip baltymų, antioksidantų ir mikroelementų šaltinio. Tačiau jie atkreipia dėmesį, kad vartojant papildus visada gresia rizika gauti mažiau natūralių maistinių medžiagų, kurie gaunami įvairios mitybos metu. Mokslininkai vieningai ragina didesnių, ilgalaikių, gerai kontroliuotų tyrimų, kad būtų galima objektyviai įvertinti realią spirulinos naudą sveikatai.
Galimi pavojai ir kuo reikėtų būti atsargiems
- Dėl augimo terpės spirulinoje gali kauptis sunkieji metalai, toksinai ar bakterinės liekanos, jei produktas nekontroliuojamas ar prastos kokybės.
- Pavieniais atvejais gali sukelti alergines reakcijas, virškinimo sutrikimus, galvos skausmą.
- Vartojant vaistus nuo imuniteto ar autoimuninių ligų – būtina pasitarti su gydytoju, nes spirulina stimuliuoja imuninę sistemą.
Pirkdami spiruliną rinkitės tik patikimus gamintojus, ieškokite kokybės sertifikatų, venkite abejotinos kilmės produktų.
Mitai ir realybė apie spiruliną
- Mitas: Spirulina „gydo visas ligas”.
Realybė: Nėra mokslinių įrodymų, kad spirulina galėtų išgydyti vėžį, diabetą ar kitas lėtines ligas. - Mitas: Spirulina visiškai atstoja vitaminus.
Realybė: Nors spirulina gausi maistinių medžiagų, vien jos nepakanka balansuotai mitybai. - Mitas: Spirulina neturi kontraindikacijų.
Realybė: Yra specifinių grupių žmonių, kuriems šio papildo vartojimas gali būti rizikingas.
Ar spirulina verta dėmesio?
Spirulina iš tiesų praturtinta vertingais mikroelementais, baltymais ir antioksidantais. Ji gali būti naudinga kaip papildomas mitybos elementas, ypač pasirinkus augalinę mitybą ar sportuojant, kai didėja baltymų poreikis. Tačiau šiuo metu nėra pakankamų mokslinių įrodymų, kad spirulina būtų pagrindiniu sveikatos garantu ar išskirtiniu gydomu produktu. Svarbiausia – rinktis kokybišką produktą, vartoti atsakingai ir nepamiršti įvairios, subalansuotos mitybos.
Jei nuspręsite spiruliną įtraukti į savo kasdienybę, elkitės atsargiai, konsultuokitės su gydytoju ar dietologu, ypač jei turite sveikatos problemų ar vartojate kitus papildus. Kaip ir visi supermaistai, spirulina yra naudinga tada, kai naudojama atsakingai ir kaip bendros sveikos gyvensenos dalis – o ne stebuklingas sprendimas visiems sveikatos klausimams.

Vidaus ligų gydytojas, turintis daugiau nei 15 metų klinikinės patirties ir puikiai žinomas dėl savo šilto bendravimo bei holistinio požiūrio į pacientų sveikatą. Jis tiki, kad gydymas prasideda ne tik nuo vaistų, bet ir nuo nuoširdaus pokalbio, empatijos bei paciento gyvenimo būdo pažinimo.
Baigęs medicinos studijas Vilniaus universitete, Dainius savo profesinį kelią pradėjo rajono ligoninėje, kur įgijo neįkainojamos patirties dirbdamas su įvairaus amžiaus ir profilio pacientais. Šiuo metu jis dirba privačioje klinikoje Vilniuje, konsultuoja pacientus sveikos gyvensenos, lėtinių ligų prevencijos ir streso valdymo klausimais.